Acute stressstoornis

Een acute stressstoornis ontstaat direct na een traumatische ervaring en wordt ook wel aangeduid als een acute stressreactie, (psychische) shock of acute crisisreactie. Deze stoornis is tijdelijk van aard en duurt maximaal vier weken. Traumatische gebeurtenissen variƫren van inbraak, overval, aanranding of verkrachting tot een auto-ongeluk, oorlogsgeweld of het overlijden van een dierbare. Risicoverhogende factoren voor het ontwikkelen van een acute stressstoornis zijn onder andere een hoge leeftijd en vermoeidheid.

Symptomen van een acute stressstoornis:
  • Angstig en snel geschrokken
  • Prikkelbaar en humeurig
  • Emotioneel ontkoppeld; gevoel van verdoving
  • Verminderd bewustzijn van de omgeving
  • Geheugenproblemen
  • Concentratie- en slaapproblemen
Behandeling van een acute stressstoornis:

De tijdelijke aard van een acute stressstoornis vereist dat de traumatische gebeurtenis verwerkt wordt. Dit kan plaatsvinden door erover te praten met de directe omgeving. Begrip, een luisterend oor, en het stellen van vragen zijn hierbij van belang. Professionele hulp, zoals van een psycholoog of psychiater, kan ook worden ingeschakeld. Gesprekken met een professional kunnen helpen bij het stellen van de diagnose en het begeleiden van het verwerkingsproces.

Verschil tussen een acute stressstoornis en PTSS:

Een acute stressstoornis wordt vaak in verband gebracht met Posttraumatische Stressstoornis (PTSS). Beide stoornissen vertonen overeenkomsten maar verschillen ook duidelijk. Het onderscheid zit in het moment van het begin van de symptomen en de duur ervan.

Bij een acute stressstoornis treden de symptomen direct na de traumatische gebeurtenis op, of binnen enkele weken, en ze houden maximaal vier weken aan. Bij PTSS kunnen de symptomen direct na de gebeurtenis beginnen, maar dit kan ook pas na enkele weken, maanden of zelfs jaren zijn. Bovendien zijn de symptomen van PTSS langduriger. Een acute stressstoornis kan overgaan in PTSS als de symptomen langer dan vier weken aanhouden.